Onko kukaan katsonut sinua niin, että sisimpäsi on lähtenyt kuin leijumaan ja olet hetken aikaa ollut vapaa kaikesta syyllisyydestä ja häpeästä? Olet nähnyt ja tuntenut silloin ihmisen heijastavan kauneinta sisintään. Sieluaan tai henkeään.
 
”Silmät ovat sielun peili.” Jos tuota sanontaa tarkemmin miettii, mistä se voisi kertoa. Sielun peili; heijastus sielun olemuksesta. Onko sielun tila vaihtuva? Jos sielulla käsitetään syvintä persoonaa, se on jossain määrin muuttuvainen. Eli heijastuskin, sielun peili voi peilata eri tavoin sisintään eri aikoina ja hetkinä.
 
Jos sielu nähdään muuttumattomana osana meissä, henkenä ja syvimpänä, joskus salattuna viisautena ja rakkautena, silloin sielun peili saa uuden merkityksen. Onko jokaisen meidän elollisen silmistä mahdollista löytää se kaikkein suurin, eli Rakkaus?
 
Uskon, että on, mutta joillakin ja joskus se on piiloutunut vihan, katkeruuden ja pelon harson taakse. Tuollaisen katseen edessä ihminen ei voi kokea olevansa vapaa. Mutta jos hän on täysin varma omasta sisäisestä turvastaan, hän ei pelästy, muttei myöskään voimaannu. Voimavarat tarvitaan vapauden puolustamiseen. Ei vastustamiseen, vaan puolustamiseen, omalla puolella olemiseen ja tasapainon säilyttämiseen. Tämän jälkeen ihminen voi voimaantua rajojensa tunnistamisesta ja taputtaa itseään olkapäälle tuosta saavutuksesta.
 
Unelman tiellä tarvitsemme silti rakkauden silmiä ja vapauttavia katseita. Niin omiamme kuin muidenkin. Vain vapauttava katse voi antaa luvan syvimpien unelmien olemassaololle ja niiden näkyväksi tulemiselle eli eräänlaiselle ilmestykselle ja oivallukselle, jonka varaan voi alkaa rakentaa jotain uutta.
 
Vapaus ei silti ole vastuuttomuutta. Ei päätöntä lentämistä sinne, tänne ja tuonne. Se on päinvastoin suurta vastuullisuutta, koska vapaus tarvitsee vastuullisuutta löytääkseen suunnan. Vapauden huuma saattaa viedä harhaan, jos unohdetaan turvalliset rajat. Vastuu tuo ne rajat, joissa unelman siivet voidaan levittää täysin auki tietäen, ettei oma vapaus tarkoita toisten vapauden riistämistä tai rajoittamista.
 
Siis vapauta muut ja itsesi rakkauden silmilläsi, se on sinun vastuualueesi. Muista ottaa vastuu kaikesta, mitä sisimmässäsi tapahtuu, se on tie vapauteen. Mutta kaikella on rajat ja ne on tarkoitettu suojaksi, myös koeteltaviksi, mutta ei koskaan ilman turvasanaa ja rakkautta.
 
Ja vapauden turvasana on vastuu.
 
VAPAUTTAVA KATSE
 
rakkauden silmillä näet
ilman lasejakin pitkälle
ihan sieluuni asti;
ja voin olla varma
katseessasi ei ole
syytöstä
sillä rakkautesi silmät
sallivat minulle
täydellisen sielunvapauden