Joulu on lahjojen antamisen aikaa. On vaikea ajatella joulua ilman lahjoja, koska jouluun nyt vain kuuluvat lahjat ja kaikenlainen tohina niiden ympärillä? Vai kuuluuko?

Joulu on monelle ihana rakkauden alusta, joka sallii ja jopa kehoittaa meitä osoittamaan välittämistämme konkreettisesti. Saatamme vahingossa jopa niputtaa rakkauden ja lahjat samaan pakettiin ja erehtyä ajattelemaan, että joulu ilman lahjoja ei ole myöskään aitoa välittämistä?

Entäpä jos ihmisellä ei ole varaa ostaa lahjoja? Entä jos hän miettii vain, riittävätkö rahat edes jouluruokaan. Miten saada joulusta silti joulu?

Jollain toisella puolestaan saattaa olla syvä arvonäkökulma aineellisiin lahjoihin: ”Älä osta turhaa, lopeta ylikulutus, ajattele luontoa.” 

Miten olla joulun henkeä uskottavasti ilmaiseva ilman lahjapapereiden rapinaa ja ruusukkeiden kimallusta? 

***

Olen usein lahjoja antamalla hakenut arvoa myös itselleni. Olen ollut ansaitsemassa olemiseni oikeutusta anteliaisuudella. Hyväksyn silti ihmisyyteni ja sen, että välillä annan enemmän ilolla ja vilpittömin mielin ja toisinaan taas enemmän ulkopuolisten sääntöjen ohjaamana.

On kuitenkin hyvä ja tärkeää miettiä, onko jokainen lahjapaketti tarpeellinen, tapahtuuko jotain pahaa, jos sitä ei hanki?

On hyvä kuulostella, miltä tuntuu itsen sisällä, jos päättää, ettei hankikaan lahjoja tai ainakin vähentää niiden määrää. Mitä silloin tulee tilalle?

Huutaako sisin, että olen huono, itsekäs, ehkä jopa kitsas ihminen. Vai voiko tuon huudon alta löytää jotain muuta? Jotain aidompaa ja sallivampaa ihmisyyttä? Ja voiko lahjan nähdä laajemmin?

***

Arvostan lahjoja. Olen iloinen, kun saan sellaisen. Mutta kuten jo sana ”lahja” itsessään kertoo, se on saatu ilman omaa työtä ja vaivaa ja jotain ylimääräistä hyvää, yllätyksellistäkin. Ja se voi olla muutakin kuin tavaraa, tai rahalla saatavaa.

Tärkeintä on, että ihan jokainen meistä ymmärtäisi lahjan arvon itsessään. Se on jotain, joka tulee jonkun muun toimesta kohdallesi, heidän ponnistuksellaan ja siksi se on lämmin ajatus näkyvänä – parhaimmillaan.

Me teemme oman osamme vastaanottamalla saamamme lahjat ilolla ja hyväksynnällä.

Mitä enemmän opimme arvostamaan saamiamme lahjoja, sitä tarkemmin alamme miettiä myös itse antamiemme lahjojen merkitystä ja myös tarpeellisuutta, sillä pikkuhiljaa opimme näkemään olennaisen ja olemaan kiitollisia aina vain pienemmistä asioista. 

Mutta on suuriakin lahjoja ja elämä on ehkä se suurin niistä? Elämä on kuin kaikki lahjat yhteensä, tuoden eteemme lukemattoman määrän niin pienempiä kuin isompiakin ilmaisia lahjoja. Päivästä päivään.

Parhaat lahjat eivät lopultakaan ole niitä, jotka on piilotettu kimalteleviin käärepapereihin. Ne ovat vasta toiseksi parhaita ja vain vertauskuvia. 

Sinä olet lahja ja jo pelkkä hymysi voi olla jollekin lähellä olevallesi tämän joulun paras lahja.

Toivon sinulle tänä jouluna jouluostosmatkaa myös Hymymyymälään, siihen joulun aidoimpaan lahjaputiikkiin! 

***

HYMYMYYMÄLÄSSÄ
 
hyvän mielen asemalla
tarjotaan taas ilotuotteita
hymypaketteja ja 
onnellisuusomenoita
 
tartu hetkeen ja 
pieneen onneen, siihen 
hennoimpaan
kädessäsi siitä versoaa
juuri sinulle sopiva 
onnenpuu