Kävin elokuvissa katsomassa Avatarin toista kertaa. Tämä on ensimmäinen 3D-leffa, minkä olen nähnyt ja elämys oli huikea varsinkin ensimmäisellä katselukerralla. Huomasin, että olin jo nyt tottunut kolmiulotteisuuteen, enkä jaksanut siitä kokea riemastusta enää tällä toisella kerralla. Elokuvan kauneus on silti itsessään sellaista, joka saa sanattomaksi ja siksi halusin nähdä sen uudelleen. Toivoin löytäväni jotain yksityiskohtia, joita en mahdollisesti ollut huomannut aiemmin. Lisäksi halusin uppoutua hetkeksi johonkin muuhun kuin tähän mikä ympärillä näkyy.  Kylmyys ja jatkuva lumisade ei jaksa enää innostaa. Tuntuu, että kevät on perunut tulonsa ja jääkausi astunut tilalle.

Tämän toisen katselukerran aikana ihmeellistä oli, että en osannut havannoida kaikesta visuaalisesta paljoudesta juurikaan mitään ihan uutta tai sellaista, mitä en ensimmäisellä kerralla olisi jo huomannut. Sinänsä todella outoa, kun ajattelee, miten hirveä määrä elokuvassa on yksityiskohtia, joihin voi silmänsä kiinnittää, jopa suorastaan unohtaa. Se mikä nyt nousi enemmän esille oli ehkä sanomaan kätketyt asiat, joita ei aluksi 3D-ihmetyksen takia pystynyt tajuamaan tai ne jäivät kauneuden "jalkoihin".

Erilaisuus ja sen ymmärtäminen oli ehkä yksi teema. Pyhyys, luonnon tasapaino, mystiikka, maailmankaikkeuden viisauden kunnioittaminen, sydämellä näkeminen, kiitollisuus siitä, mitä luonto ja elämä tahtoo meille antaa  olivat esille kauniisti. Esiin nousi myös Ihmisen kehityksen keskeneräisyys sekä hyvän ja pahan taistelu. Luulen, että elokuvassa on paljonkin sellaista kätkettyä puhetta, mitä en vieläkään tajunnut, mutta jonka aistin aika hyvin.  Minusta tuossa elokuvassa on henkäys pyhyyttä ja sydämen tason kauneutta kaiken nähtävissä olevan lisäksi. Siksi ehkä menin katsomaan sen toisenkin kerran. Mieleen jäi kaikumaan tällä kertaa lause "I see you"  Jos haluamme, voimme nähdä enemmän, syvemmälle, ohi ulkokuoren, statuksen tai muun oudon ja pelottavan. Yksi runoni käsittelee samaa asiaa siltä tasolta, että vasta ymmärtäessämme sen, että näkeminen ei ole helppoa ja vaatii nöyrää mieltä, alamme nähdä oikealla tavalla.

 

 

 Katso minuun

ja näe

näkemättömyytesi
ja se mahdottomuus

että näkisit kaiken

että näkisit oikein

katso minuun
ja näe

mahdollisuuteni