057a.jpg

 

Alla uusin Unelman tiellä -sarjan runopohdinta.

 

VUOROSANAT

 

kun unohtaa näytelmän sanat

on kai pakko improvisoida

tai sitten

 

antaa kuiskaajille töitä

ja antautua nöyrästi

kuulijan paikalle

 

********************************************************************

Oletko joskus unohtanut, mitä sinun pitikään sanoa? Unohtanut puheen aikana hienosti laatimasi ajatuksenkulun tai unohtanut vain merkitä kauppalistaan ne tärkeimmät sanat? Isommassa mittakaavassa voisi kysyä, oletko joskus unohtanut, miten tätä elämää tulee elää, miettinyt, miksi hieno käsikirjoitus tökkii ja vuorosanasi ovat jotenkin väärän tuntuisia, tarinaan ja ”näytelmään” sopimattomia.

 

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että sinulla ei ole enää sanoja sanottavaksi lainkaan, oikeita ja sopivia. Niitä, joilla on merkitystä. Sanoja, joita joku toivoo saavansa lohdukseen tai opastukseen juuri sinulta. Tai joita toivot saavasi itse. Oletko kokenut, että hyvää tarkoittavat sanasi on tulkittu väärin tai ainakin toisin kuin halusit. Onko sanomasi sivuutettu ja mitätöity. Se turhauttaa.

 

Vaihtoehtonasi on improvisoida nopeasti, eli keksiä jotain uutta tilalle, jotain täysin itsellesikin yllättävää. Voit keksiä uusia lauserakenteita, uusia jännittäviä ajatuksia, tuoreita tapoja elää ja lähestyä itseäsi ja muita. Tuo ei ole ollenkaan huono vaihtoehto. Se on flowta, hetkeen ja siinä piilevään luomisvoimaan tarttumista. Mutta se on vain vaihtoehto. Aina ei tarvita edes sanoja.

 

Joskus parasta ja hedelmällisintä on antautuminen hiljaisuuden ja sanattomuuden äärelle ja vain kuunnella. Ehkä mitään ei ensin kuulu ja se ahdistaa. Kuuluu vain tyhjyyden oudon äänetön, mutta silti pelottava humina ja pelon vingahdukset sen kieppuessa tyhjyyden kuilussa. Mutta jos vain uskaltaa kohdata hiljaisuuden itsessään, ohittaa nuo pelon äännähdykset ja vaikerrukset, saattaa alkaa kuulla kuiskaajan hiljaisen ja myötätuntoisen äänen sieltä kaiken alta.

 

Se on rakkauden ääni. Kuuntele sitä. Se ääni ei tuomitse, ei vähättele, ei syytä. Se ääni on unelmaasi mukanaan kantava ääni, ne sanat ovat elämäsi oikeat vuorosanat. Niillä sanoilla on aitoa elämänvoimaa.