lanai-shipsbell-albumcover-3000px.jpg

Aiemmin lupaamani musiikkiuutuus folkmusiikin saralta saa päivänvalonsa 1.3.2019. Sitä ennen saamme toki pari sinkkua maistiaisiksi, joiden julkaisusta ilmoittelen myöhemmin. Mutta nyt siis tiedoksi tämä hienon uutuuslevyn tuleminen ja sen kaunis kansikuva. Laitan tuohon tekstini loppuun yhtyeen oman julkaisutekstin, niin saatte paremman kuvan siitä, mitä on tulossa.

Kyseessä siis Lanai -yhtyeen debyyttialbumi Ship's bell. Yhtyeen lauluntekijä- ja tuottajakaksikon muodostavat Tanja Torvikoski ja Petri Kuusela. Molemmat ovat kovia ammattilaiskonkareita vuosien ajalta monissa eri musiikkiprojekteissa. Tanja on laulun ja laulun opetuksen ammattilainen ja Petri puolestaan kitaransoiton ammattilainen. Pari on kotoisin Oulusta.

Photo%201%20by%20Joel%20Karppanen.jpg

(valokuvat by Joel Karppanen)

 

***************

BIOGRAFIA: Lanai

 

Laulaja-lauluntekijät Tanja Torvikoski ja Petri Kuusela ehtivät luoda uraa yhteisessä kotikaupungissaan Oulussa vuosia, ennen kuin sattuivat ensimmäisen kerran samaan projektiin. Muusikot ihastuivat toistensa musiikilliseen kieleen ensikuulemalla ja ajautuivat pian yhteiseen kirjoitustyöhön. Työhuoneeksi valikoitui ympärivuotinen mökki Posiolla. Parin vuoden jälkeen näytti siltä, että syntymässä on kokonainen albumikokonaisuus.

 

Muodostui duo nimeltä Lanai, joka löysi amerikkalaisesta lauluntekijäperinteestä vipuvarren vaikeidenkin asioiden esille nostamiseen. Henkilökohtaisuus, omien rajojen kyseenalaistaminen sekä tarve avautua kuljettivat levynkirjoitusprosessia eteenpäin. Lanain musiikki venyttää myös perinteisen folk-musiikin rajoja luomalla kitara-laulu-ytimen ympärille minimalistisesta aina elokuvallisiin mittoihin kasvavia sovituksia, joissa yhdistyvät suuret lauluharmoniat, rouheat kitaratekstuurit ja kaiken lävistävä herkkyys.

 

Ship’s Bell on tehty pitkälti omassa rauhassa, ilman aikarajaa tai yhtiötä. Kaksikko on tehnyt merkittävän osan äänityksistä kahdestaan, mutta levyllä soittavat myös mm. Juuso Ahlroos (rummut) ja Jaakko Konttila (basso). Lisäksi levyllä kuullaan kahdesti Grammy®-palkittua Rob Moosea, jonka leimallisia viulusovituksia löytyy muun muassa Paul Simonin, John Legendin, Alabama Shakesin ja Bon Iverin levyiltä. Rob Moose äänitti omat osuutensa Los Angelesissa. Levyn masteroi Kim Rosen Knack Mastering Studiosilla New Jerseyssä. Kim on ollut mukana muun muassa kolmella Grammy®-ehdokkuudella palkitulla albumilla, joista viimeisin (Aimee Mann, Mental Illness, 2017) voitti Grammyn ”Best Folk Album” -kategoriassa.

 

Posiolla parilla oli mahdollisuus työskennellä vapaasti visiotaan kuulostellen. Molempien tuntema hengenheimolaisuus amerikkalaista lauluntekijäperinnettä ja -estetiikkaa kohtaan toimi kompassina vaikutteiden ja vaihtoehtojen keskellä. Tavoitteena oli luoda musiikkia kappaleiden ehdoilla, kliseisiin kajoamatta - omia motiiveja ja tottumuksia haastaen. Tuloksena on konstailematon ja rehellinen kokonaisuus, jonka vahvuus on aitoudessa ja presenssissä. Ship’s Bell -levyllä voi kuulla tekijöiden reaaliaikaista, intuitiivista ajatteluprosessia. Vaikka melankolia on läsnä, tunnetaan Folk-Americana -vaikutteinen yhtye lohdullisesta ja myötätuntoisesta sävystään, joka jättää jälkeensä toiveikkaan olon.

 

Lanain esikoisalbumi Ship's Bell julkaistaan 1.3.2019

 

https://www.facebook.com/LanaiMusicOfficial/

https://www.instagram.com/lanaiband/